Takie dania to my lubimy! Wystarczy umyć batata i pokroić w plastry, włożyć do tostera na kilka minut i voilà! Mamy pyszne tosty, które mogą być alternatywą dla tradycyjnych tostów z chleba. Dla tych co nie jedzą glutenu, dla tych co lubią eksperymentować, tosty z batatów z owocami są świetnym daniem na śniadanie, deser lub słodką przekąską dla dzieci. Oczywiście do batata możemy dodać też warzywa, wędzoną rybę, jajko i wiele innych składników, które akurat mamy pod ręką i jak fantazja nam podpowie. No właśnie… w batatach lubimy to, że można jeść je, zarówno na słodko jak i na słono.
Kamila
Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 – 3 średnie bataty
- 250 g serka ricotta lub śmietankowego
- kilka truskawek, gruszka, kiwi, borówki lub jagody, banany
- sól
- syrop klonowy lub miód
Sposób przyrządzania:
1. Bataty dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy wzdłuż na plastry szerokości około 5 milimetrów. Wkładamy do tostera i opiekamy około 12-14 minut.
2. Wyjmujemy z tostera i studzimy na kratce.
3. Po wystudzeniu smarujemy serkiem, posypujemy solą i ozdabiamy owocami.
4. Na koniec możemy polać syropem klonowym lub miodem
To jest pyszne!