Takie dania to my lubimy! Wystarczy umyć batata i pokroić w plastry, włożyć do tostera na kilka minut i voilà! Mamy pyszne tosty, które mogą być alternatywą dla tradycyjnych tostów z chleba. Dla tych co nie jedzą glutenu, dla tych co lubią eksperymentować, tosty z batatów z owocami są świetnym daniem na śniadanie, deser lub słodką przekąską dla dzieci. Oczywiście do batata możemy dodać też warzywa, wędzoną rybę, jajko i wiele innych składników, które akurat mamy pod ręką i jak fantazja nam podpowie. No właśnie… w batatach lubimy to, że można jeść je, zarówno na słodko jak i na słono.

Kamila

Absolutnie dobre - Tosty z batata z owocami

Czas przygotowania: 25 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tosty z batata z owocami

Składniki:

  • 2 – 3 średnie bataty
  • 250 g serka ricotta lub śmietankowego
  • kilka truskawek, gruszka, kiwi, borówki lub jagody, banany
  • sól
  • syrop klonowy lub miód

Sposób przyrządzania:

1. Bataty dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy wzdłuż na plastry szerokości około 5 milimetrów. Wkładamy do tostera i opiekamy około 12-14 minut.
2. Wyjmujemy z tostera i studzimy na kratce.
3. Po wystudzeniu smarujemy serkiem, posypujemy solą i ozdabiamy owocami.
4. Na koniec możemy polać syropem klonowym lub miodem

To jest pyszne!