Kolejna pyszna pasta! Ale nie tylko nadaje się na kanapki, można ją również stosować jako dip do warzyw.
Ma wyrazisty, lekko kwaskowy smak i idealnie pasuje do surowej marchewki, ogórka czy papryki. Można jeść również z pieczonymi ziemniakami!

Kamila

Pasta z fasoli mung z papryką

Czas przygotowania: 25 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z fasoli mung z papryką

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka konserwowa
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 8 pomidorów suszonych ze słoika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przyrządzania:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę oraz czosnek drobno kroimy i dorzucamy do oliwy. Smażymy aż warzywa się zeszklą. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę paprykę, dorzucamy zioła. Mieszamy i smażymy około 1 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do wysokiego naczynia przesypujemy fasolę mung, pomidory, sok z cytryny oraz wodę. Krótko blendujemy. Dodajemy podsmażone warzywa oraz sól i pieprz. Blendujemy ponownie do zmieszania składników. Przekładamy do słoiczka.
3. Podajemy na pieczywie, plackach, z ulubionymi dodatkami lub jako dip do warzyw.

Przechowujemy do 4 dni w lodówce.