Jeśli zostały Wam banany i są już trochę bardziej niż dojrzałe, to ich nie wyrzucajcie. Przydadzą się jako główny składnik placków. Gdy obierzemy je ze skórki, możemy delikatnie je rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać mąkę oraz resztę składników, wymieszać i usmażyć. Polać ulubionym sosem i udekorować owocami. Proszę bardzo… proste śniadanie gotowe i nic się nie marnuje ;) Delikatne, lekko słodkie placki, na pewno posmakują małym i dużym.
Kamila
Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- olej rzepakowy o smażenia
- ulubione owoce do posypania
- syrop klonowy lub miód do polania
Sposób przyrządzania:
1. Banany obieramy ze skóry, wkładamy do miski i blendujemy.
2. Do bananów dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie gładka, gęsta masa.
3. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dużą łyżką formujemy placuszki, smażymy z dwóch stron.
4. Podajemy z owocami, polane syropem klonowym lub miodem.
Smacznego!