Zupy z dodatkiem buraków to nasza słabość :) Jemy je przez okrągły rok. W okresie letnim bardzo lubimy taką z młodymi warzywami i buraczkami właśnie, które w tym czasie są delikatne i bardzo słodkie. Do tej zupy dodałam zarówno bulwy buraków jak i liście.
Dzięki temu zupa jest intensywnie buraczkowa <3

Kamila

Zupa z młodych buraczków

Czas przygotowania: 70 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa z młodych buraczków

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 młode buraczki
  • 8 młodych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, oraz oliwę. Włoszczyznę obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu. Botwinkę myjemy i obieramy. Buraczki odcinamy od łodyżek i kroimy w plastry, wrzucamy do zupy. To samo robimy z burakami.
2. Mieszamy i gotujemy około 30 minut. Obieramy ziemniaki. Kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. Liście botwinki wraz z łodygami drobno kroimy i też dorzucamy do wywaru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z łyżką soku z cytryny dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Odstawiamy z ognia i wrzucamy drobno posiekany koperek.

Zupa gotowa!
Można zabielić łyżką jogurtu lub śmietany :)