Zupy z dodatkiem buraków to nasza słabość :) Jemy je przez okrągły rok. W okresie letnim bardzo lubimy taką z młodymi warzywami i buraczkami właśnie, które w tym czasie są delikatne i bardzo słodkie. Do tej zupy dodałam zarówno bulwy buraków jak i liście.
Dzięki temu zupa jest intensywnie buraczkowa <3
Kamila
Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- pęczek młodej włoszczyzny
- 2 pęczki botwinki
- 2 młode buraczki
- 8 młodych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, oraz oliwę. Włoszczyznę obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu. Botwinkę myjemy i obieramy. Buraczki odcinamy od łodyżek i kroimy w plastry, wrzucamy do zupy. To samo robimy z burakami.
2. Mieszamy i gotujemy około 30 minut. Obieramy ziemniaki. Kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. Liście botwinki wraz z łodygami drobno kroimy i też dorzucamy do wywaru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z łyżką soku z cytryny dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Odstawiamy z ognia i wrzucamy drobno posiekany koperek.
Zupa gotowa!
Można zabielić łyżką jogurtu lub śmietany :)