Sałatki najlepiej smakują latem. Z dodatkiem owoców są bardziej soczyste i lekko słodkawe. Idealnie sprawdzają się na śniadanie. Ta z granatem jest wyjątkowa, bo oprócz orzeźwiającego smaku, ma bardzo dużo składników odżywczych, które pomagają zregenerować organizm. Ma działanie odmładzające i energetyzujące. A na jej widok od razu leci ślinka i mam lepszy humor ;)

Kamila

Sałatka z rukolą, granatem i fetą

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z rukolą, granatem i fetą

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • garść roszponki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 1 świeży ogórek
  • 1/2 granatu
  • 100 g sera typu feta
  • garść prażonych płatków migdałowych

na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz wsypujemy umytą rukolę i roszponkę. Dodajemy przekrojone pomidorki.
2. Ogórek i awokado kroimy w półplastry i wrzucamy do sałatki.
Delikatnie mieszamy składniki.
3. Obieramy granat i wybieramy ziarenka, fetę rozkruszamy i posypujemy po sałatce.
Dorzucamy płatki migdałów.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy sosem i podajemy.

Smaczna w upalny dzień!