Sałatki najlepiej smakują latem. Z dodatkiem owoców są bardziej soczyste i lekko słodkawe. Idealnie sprawdzają się na śniadanie. Ta z granatem jest wyjątkowa, bo oprócz orzeźwiającego smaku, ma bardzo dużo składników odżywczych, które pomagają zregenerować organizm. Ma działanie odmładzające i energetyzujące. A na jej widok od razu leci ślinka i mam lepszy humor ;)
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 garście rukoli
- garść roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1 świeży ogórek
- 1/2 granatu
- 100 g sera typu feta
- garść prażonych płatków migdałowych
na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz wsypujemy umytą rukolę i roszponkę. Dodajemy przekrojone pomidorki.
2. Ogórek i awokado kroimy w półplastry i wrzucamy do sałatki.
Delikatnie mieszamy składniki.
3. Obieramy granat i wybieramy ziarenka, fetę rozkruszamy i posypujemy po sałatce.
Dorzucamy płatki migdałów.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy sosem i podajemy.
Smaczna w upalny dzień!