Ach te sałatki! No… uwielbiamy je! A te z burakiem zawsze! 🙂
Lubimy też gdy pięknie wygląda na stole, więc ta sałatka na pewno przyozdobi każdy obiad. Jest delikatna, słodko-kwaśna, idealnie pasuje jako dodatek do ryżu, kaszy lub pieczonych ziemniaków. U mnie w zestawie z pieczonymi batatami i jajkiem sadzonym 😉

Kamila

Sałatka z pieczonym burkiem, roszponką i granatem

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z pieczonym burakiem, roszponką i granatem

Składniki:

  • 3 średnie upieczone buraki
  • 2 garście roszponki
  • 1/2 granata
  • garść orzeszków pistacjowych
  • 2 szczypty kiełków z rzeżuchy lub rzodkiewki

Na sos:

  • 1/2 soku z cytryny
  • 3 szczypty soli
  • 6 łyżek oleju z awokado
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przyrządzania:

1. Roszponkę rozkładamy na talerzu, dodajemy pokrojone w plasterki przekrojone na pół buraki, obrane orzeszki, oraz owoc granatu. Delikatnie mieszamy.
2. Robimy sos. Mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sałatkę, lekko mieszamy.
3. Na koniec posypujemy kiełkami i podajemy.

Smacznego !