Ach te sałatki! No… uwielbiamy je! A te z burakiem zawsze! :)
Lubimy też gdy pięknie wygląda na stole, więc ta sałatka na pewno przyozdobi każdy obiad. Jest delikatna, słodko-kwaśna, idealnie pasuje jako dodatek do ryżu, kaszy lub pieczonych ziemniaków. U mnie w zestawie z pieczonymi batatami i jajkiem sadzonym ;)
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 średnie upieczone buraki
- 2 garście roszponki
- 1/2 granata
- garść orzeszków pistacjowych
- 2 szczypty kiełków z rzeżuchy lub rzodkiewki
Na sos:
- 1/2 soku z cytryny
- 3 szczypty soli
- 6 łyżek oleju z awokado
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przyrządzania:
1. Roszponkę rozkładamy na talerzu, dodajemy pokrojone w plasterki przekrojone na pół buraki, obrane orzeszki, oraz owoc granatu. Delikatnie mieszamy.
2. Robimy sos. Mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sałatkę, lekko mieszamy.
3. Na koniec posypujemy kiełkami i podajemy.
Smacznego !