Smarowidła zawsze urozmaicą kanapki, a ponieważ nie lubimy nudy, proponuję pyszną alternatywę dla tradycyjnego smalcu. Ten, z fasoli mung zaskoczy delikatnością, można go jeść samego lub z pomidorem, albo ogórkiem kiszonym. No i można go zabrać na wiosenny piknik. W lodówce postoi do 4 dni. Samo zdrowie!
Kamila

Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Smalec z fasoli mung z jabłkiem
Smalec z fasoli mung z jabłkiem
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli mung
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 jabłka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przyrządzania:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę drobno kroimy i dorzucamy do oliwy. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Smażymy, aż składniki się zarumienią.
Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do wysokiego naczynia przesypujemy fasolę mung, wlewamy wodę, sos sojowy. Krótko blendujemy. Dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkiem oraz sól, pieprz i majeranek. Blendujemy ponownie do zmieszania składników.
Przekładamy do słoiczka.
3. Podajemy na pieczywie, plackach, z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy do 4 dni w lodówce.