Smarowidła zawsze urozmaicą kanapki, a ponieważ nie lubimy nudy, proponuję pyszną alternatywę dla tradycyjnego smalcu. Ten, z fasoli mung zaskoczy delikatnością, można go jeść samego lub z pomidorem, albo ogórkiem kiszonym. No i można go zabrać na wiosenny piknik. W lodówce postoi do 4 dni. Samo zdrowie!

Kamila

Absolutnie dobre - Smalec z fasoli mung z jabłkiem

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Smalec z fasoli mung z jabłkiem

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przyrządzania:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę drobno kroimy i dorzucamy do oliwy. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Smażymy, aż składniki się zarumienią.
Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do wysokiego naczynia przesypujemy fasolę mung, wlewamy wodę, sos sojowy. Krótko blendujemy. Dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkiem oraz sól, pieprz i majeranek. Blendujemy ponownie do zmieszania składników.
Przekładamy do słoiczka.
3. Podajemy na pieczywie, plackach, z ulubionymi dodatkami. Przechowujemy do 4 dni w lodówce.