Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 bakłażany
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahiny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- oliwa do smarowania
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.
2. Bakłażana i paprykę myjemy i kroimy na pół.
3. Smarujemy dokładnie oliwą i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce: papryki skórą do góry, bakłażany skórą w dół.
4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 min. aż warzywa bedą przypieczone.
5. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. nie wyjmujemy wcześniej, ponieważ chcemy aby skóra z papryki łatwo odeszła.
6. Letnie warzywa wyjmujemy z piekarnika. Paprykę obieramy ze skórki a z bakłażana wydrążamy miąższ i wrzucamy do wysokiego naczynia. Jeśli z bakłażana wydobyła się woda, to wylewamy.
8. Dodajemy czosnek, tahinę, sok z limonki, sól i blendujemy na gładką masę.
9. Wsypujemy tymianek i mieszamy.
Pasta jest gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu :)
Przechowywać w lodówce w 3 dni.