Project Description

Pasta z bakłażana i papryki

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z bakłażana i papryki

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • oliwa do smarowania

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.
2. Bakłażana i paprykę myjemy i kroimy na pół.
3. Smarujemy dokładnie oliwą i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce: papryki skórą do góry, bakłażany skórą w dół.
4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 min. aż warzywa bedą przypieczone.
5. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. nie wyjmujemy wcześniej, ponieważ chcemy aby skóra z papryki łatwo odeszła.
6. Letnie warzywa wyjmujemy z piekarnika. Paprykę obieramy ze skórki a z bakłażana wydrążamy miąższ i wrzucamy do wysokiego naczynia. Jeśli z bakłażana wydobyła się woda, to wylewamy.
8. Dodajemy czosnek, tahinę, sok z limonki, sól i blendujemy na gładką masę.
9. Wsypujemy tymianek i mieszamy.

Pasta jest gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu 🙂
Przechowywać w lodówce w 3 dni.