
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z kiwi i fetą
Sałatka z kiwi i fetą
Składniki:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- garść rukoli
- 4 rzodkiewki
- 1/2 kalarepy
- 1 pomidor
- 1 dojrzałe kiwi
- 10 dkg sera feta
- garść dowolnych kiełków
- garść uprażonego słonecznika
na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki soku z agawy lub miodu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz wrzucamy sałaty oraz rukolę.
Pokrojoną rzodkiewkę, pomidor, kalarepę bez skóry, obrane kiwi.
2. Dodajemy kiełki, pokruszoną fetę i posypujemy słonecznikem.
3. W małym słoiczku mieszamy oliwę z octem, miodem, szczyptą soli, oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Sałatkę polewamy sosem .
Podajemy samą lub z pieczywem.