Sałatka z kiwi i fetą

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z kiwi i fetą

Składniki:

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • garść rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 kalarepy
  • 1 pomidor
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 10 dkg sera feta
  • garść dowolnych kiełków
  • garść uprażonego słonecznika

na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki soku z agawy lub miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz wrzucamy sałaty oraz rukolę.
Pokrojoną rzodkiewkę, pomidor, kalarepę bez skóry, obrane kiwi.
2. Dodajemy kiełki, pokruszoną fetę i posypujemy słonecznikem.
3. W małym słoiczku mieszamy oliwę z octem, miodem, szczyptą soli, oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Sałatkę polewamy sosem .

Podajemy samą lub z pieczywem.