Project Description

Pierogi u nas na stole nie goszczą za często. W tygodniu, po pracy to chyba mało kto ma jeszcze ochotę stać i lepić ozdobne brzegi. Za to jak już mój mąż się za nie zabierze (bo to on jest mistrzem ceremonii) to robi hurtową ilość. Pierogi, które zostaną mrozimy, część zjadamy następnego dnia odsmażane – takie są chyba najlepsze! Bartek robi nieco więcej ciasta, bo to świetna zabawka dla Janki ( naszej córki ) – fanki wszelakiej ciastoliny. A poza tym raz pierogi wychodzą cieńsze, zaś innym razem ma wenę na grubsze, więc i zużycie jest różne. Odkryciem na miarę wynalezienia bozonów Higgsa i głównym powodem, dla którego postanowiłyśmy pokazać tradycyjne pierogi, jest genialny pomysł mamy Kamili na wzbogacenie farszu dodatkiem drobno posiekanej świeżej mięty i koperku. Koniecznie sprawdźcie ten smak!

Marysia

Pierogi ruskie z miętą i koperkiem

Czas przygotowania: 180 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Średnie

Pierogi ruskie z miętą i koperkiem

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej, np. typ 500
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1,25 kg sera białego półtłustego
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżeczek soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki (takiej z Biedronki)
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka mięty

Sposób przyrządzania:

Sposób przyrządzania ciasta na pierogi:

1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól.
2. Mieszamy wszystko łyżką stopniowo dodając wodę naprzemiennie z olejem.
3. Dodajemy jajko i zagniatamy ręcznie gładkie ciasto.
4. Następnie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy dalej przez około 6 – 7 minut.
5. Wkładamy ciasto w foliową torebkę, żeby nie wysychało i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby odpoczęło.

Sposób przyrządzania farszu:

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy się ugotują, rozgniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Można to zrobić dzień wcześniej i użyć po prostu ziemniaków z lodówki.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zrumienienia.
3. Siekamy drobno koperek i miętę.
4. Rozgniatamy ser widelcem, mieszamy z ziemniakami, podsmażoną cebulą, prażoną cebulką i ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku.

Lepienie pierogów:

1. Z ciasta możemy zrobić wałek o grubości około 3-4 cm, odciąć kawałek o grubości ok. 0,5 cm, rozwałkować na okrągły placek lub wykroić placki szklanką.
2. Na środek ciasta nakładamy po jednej czubatej łyżeczce farszu.
3. Składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi. Odkładamy na stolnicę i przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły.
4. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i dodajemy łyżkę oleju.
5. Gdy woda się zagotuje wkładamy pierwszą partię pierogów.
6. Gotujemy aż pierogi wypłyną i jeszcze przez około 2 minuty po wypłynięciu.
7. Wyławiamy pierogi łyżką cedzakową na talerz.
8. Podajemy polane tłuszczem ze skwarkami , albo kwaśną śmietaną 12% lub 18%, albo jogurtem greckim.