Sałatkę ziemniaczaną pierwszy raz jadłam u cioci w Niemczech. Nie spodziewałam się, że w otoczeniu kilku dodatków, zwykły ziemniak może tak smakować, i to jako główny składnik tejże sałatki :). Jadłam wiele takich ziemniaczanych pyszności. Z boczkiem, bobem, groszkiem, jajkami na twardo, rzodkiewką i czymś tam jeszcze, ale najbardziej zasmakowałam w tej najprostszej… 4-składnikowej.
Z pietruszką, którą uwielbiam! No i zimne ziemniaki są bardzo zdrowe dla naszych jelit!
Kamila
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg drobnych ziemniaków ( młode najlepsze )
- 1 średnia czerwona cebula
- 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 pęczek pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie w skorupkach aż do miękkości.
2. Odlewamy wodę i czekamy do ostygnięcia.
3. Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki.
4. Przekładamy do miski. Jeśli ziemniaki są duże to kroimy w większą kostkę.
5. Pomidory i pietruszkę kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do ziemniaków.
6. Solimy i delikatnie mieszamy.
7. Dodajemy majonez, jogurt oraz pieprz. Mieszamy.
8. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Można jeść samą lub jako dodatek do grillowanego mięsa!