Kanapki ” na słodko” to taka mała przyjemność, którą czasami sobie sprawiam. Szczególnie na drugie śniadanie, kiedy potrzebuję energetycznego doładowania ;). Zestawienie delikatnego serka, oprószonego solą, kwaśnej gruszki i słodyczy miodu, to idealne połączenie dla mojego podniebienia. Lubię też, zamiast gruszek dodać jabłko lub awokado. Tutaj pole do kreatywności jest naprawdę szerokie. Często też zdarza się, że razem z Marysią, robiąc sobie przerwę śniadaniową w pracy, szykujemy takie kanapki :). Bo to jest pyszne i zdrowe!
Kamila
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 kromki ulubionego chleba
- 1 opakowanie (250g ) serka ricotta
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 garść migdałów w płatkach
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu rozmarynowego Huzar
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Kromki chleba smarujemy dość grubo serkiem ricotta. Solimy.
2. Umyte gruszki kroimy na plastry i kropimy sokiem z cytryny ( dla smaku, oraz żeby gruszka nie ściemniała )
3. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały na złoty kolor.
4. Pokrojoną gruszkę układamy na serku i posypujemy obficie płatkami z migdałów.
5. Na koniec całość polewamy miodem rozmarynowym Huzar.
Gotowe! :)