Kanapki ” na słodko” to taka mała przyjemność, którą czasami sobie sprawiam. Szczególnie na drugie śniadanie, kiedy potrzebuję energetycznego doładowania  ;). Zestawienie delikatnego serka, oprószonego solą, kwaśnej gruszki i słodyczy miodu, to idealne połączenie dla mojego podniebienia. Lubię też, zamiast gruszek dodać jabłko lub awokado. Tutaj pole do kreatywności jest naprawdę szerokie. Często też zdarza się, że razem z Marysią, robiąc sobie przerwę śniadaniową w pracy, szykujemy takie kanapki :). Bo to jest pyszne i zdrowe!

Kamila

Kanapki z serkiem ricotta, gruszką i miodem

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kanapki z serkiem ricotta, gruszką i miodem

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego chleba
  • 1 opakowanie (250g ) serka ricotta
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 garść migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu rozmarynowego Huzar
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Kromki chleba smarujemy dość grubo serkiem ricotta. Solimy.
2. Umyte gruszki kroimy na plastry i kropimy sokiem z cytryny ( dla smaku, oraz żeby gruszka nie ściemniała )
3. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały na złoty kolor.
4. Pokrojoną gruszkę układamy na serku i posypujemy obficie płatkami z migdałów.
5. Na koniec całość polewamy miodem rozmarynowym Huzar.

Gotowe! 🙂