Ten schab wspominam dobrze 🙂
To trochę smak z mojego dzieciństwa, z obiadów świątecznych, niedzielnych.
Gdy byłam dzieckiem zawsze myślałam, że zrobienie takiej potrawy to nie lada wyczyn, bo ten smak mięsa w połączeniu z cebulkami, słodyczą rodzynek i orzechów skąpanych w maśle i miodzie jest wyjątkowy.
Jak się jest dzieckiem to wszystkie smaki i zapachy czuje się intensywniej, zapadają w pamięć, by potem w dorosłym życiu powstały piękne wspomnienia, które chce się przywołać. Ja do nich wracam, trochę po swojemu, trochę dzięki mojej Mamie.

Kamila

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką

Czas przygotowania: 190 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 300 g cebulek szalotek
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu gryczanego Huzar
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
2. Mięso myjemy, lekko solimy i pieprzymy z każdej strony.
3. Na patelni rozgrzewamy część oleju z częścią masła, mięso obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron.
4. Wkładamy do żaroodpornego naczynia , zalewamy częścią bulionu zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny.
5. W czasie gdy mięso się piecze, obieramy szalotki i wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut.
6. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą.
7. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i masła, dodajemy cebulki i smażymy je aż się zeszklą, lekko zarumienią.
8. Do cebulek dorzucamy odcedzone rodzynki, mieszamy, dodajemy orzechy. Całość smażymy około 6 min.
9. Około 15 minut przed końcem pieczenia, dodajemy do mięsa resztę składników z patelni. Wierzch schabu smarujemy obficie miodem gryczanym. Wkładamy ponownie do piekarnika już bez przykrywki.

Możemy przedłużyć pieczenie o kilka minut, tak aby skórka bardziej się przyrumieniła.