Tarta z grzybami leśnymi

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tarta z grzybami leśnymi

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

farsz:

  • 600 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy make, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C, przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
3. W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciskamy czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy uprzednio umyte i pokrojone grzyby, smażymy na złoty kolor, dodajemy 3 gałązki tymianku i rozmaryn. Mieszamy.
Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy jogurt, sól i pieprz, mieszamy. Następnie wrzucamy podsmażone grzyby. Całość mieszamy, odstawiamy.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm  i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min, aż ciasto się lekko zarumieni.
5. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek i grzybów.
6. Wkładamy do piekarnika n kolejne 35 minut.

Wyjmujemy i dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku.