Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
farsz:
- 600 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 250 ml jogurtu greckiego
- pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy make, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C, przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
3. W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciskamy czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy uprzednio umyte i pokrojone grzyby, smażymy na złoty kolor, dodajemy 3 gałązki tymianku i rozmaryn. Mieszamy.
Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy jogurt, sól i pieprz, mieszamy. Następnie wrzucamy podsmażone grzyby. Całość mieszamy, odstawiamy.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min, aż ciasto się lekko zarumieni.
5. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek i grzybów.
6. Wkładamy do piekarnika n kolejne 35 minut.
Wyjmujemy i dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku.