Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Składniki:

  • szklanka uprażonego słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 15 pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • szczypta ostrej papryki

Sposób przyrządzenia:

1. Słonecznik wrzucamy do rondla i prażymy.
2. Gdy wystygnie przekładamy do naczynia rozdrabniającego, dodajemy wodę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy (jeśli będzie za gęsta można dodać jeszcze trochę wody).
3. Dodajemy pomidory, czosnek i kapary oraz olej z pomidorów i ponownie miksujemy do połączenia składników.
4. Na koniec posypujemy papryką i przekładamy do słoiczka. Pasta powinna być dość gęsta.

Można przechowywać w lodówce do 4 dni.