Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- szklanka uprażonego słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki wody
- 15 pomidorów suszonych w zalewie
- 1 łyżka kaparów
- 3 łyżki oleju z pomidorów
- szczypta ostrej papryki
Sposób przyrządzenia:
1. Słonecznik wrzucamy do rondla i prażymy.
2. Gdy wystygnie przekładamy do naczynia rozdrabniającego, dodajemy wodę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy (jeśli będzie za gęsta można dodać jeszcze trochę wody).
3. Dodajemy pomidory, czosnek i kapary oraz olej z pomidorów i ponownie miksujemy do połączenia składników.
4. Na koniec posypujemy papryką i przekładamy do słoiczka. Pasta powinna być dość gęsta.
Można przechowywać w lodówce do 4 dni.