Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz czarny do smaku
- szczypiorek do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Makrelę kładziemy na desce, usuwamy głowę i ogon i dzielimy wzdłuż kręgosłupa na dwie części. Zdejmujemy cały kręgosłup z ośćmi.
2. Odrywamy kawałki mięsa, układamy na desce, rozduszamy widelcem sprawdzając czy nie zostały jeszcze małe ości.
Oczyszczone kawałki makreli odkładamy do miski. Skórkę z ryby wyrzucamy.
3. Jajka obieramy i siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy do ryby.
To samo robimy z cebulą.
4. Dodajemy jogurt, musztardę i majonez. Całość mieszamy do połączenia składników. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na wierzch sypiemy pokrojony szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!