Absolutnie dobre - Pasta z makreli wędzonej

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z makreli wędzonej

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz czarny do smaku
  • szczypiorek do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Makrelę kładziemy na desce, usuwamy głowę i ogon i dzielimy wzdłuż kręgosłupa na dwie części. Zdejmujemy cały kręgosłup z ośćmi.
2. Odrywamy kawałki mięsa, układamy na desce, rozduszamy widelcem sprawdzając czy nie zostały jeszcze małe ości.
Oczyszczone kawałki makreli odkładamy do miski. Skórkę z ryby wyrzucamy.
3. Jajka obieramy i siekamy nożem na drobne kawałki. Dodajemy do ryby.
To samo robimy z cebulą.
4. Dodajemy jogurt, musztardę i majonez. Całość mieszamy do połączenia składników. Solimy i pieprzymy do smaku.

Na wierzch sypiemy pokrojony szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!