Pasta jajeczna! Kto jej nie próbował. To mój przysmak z dzieciństwa. Przepis banalnie prosty, jeszcze z czasów podstawówki, tylko wtedy z samym serem, bez szczypioru. Teraz lubię do jajek i sera dodać kiełki, szczypior, lub awokado… wszystko pasuje i jest naprawdę dobre :).
Kamila
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 10 dkg sera żółtego (np. cheddar)
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz do smaku
- kilka kromek ulubionego pieczywa
Sposób przyrządzania:
1. Ugotowane jajka obieramy z łupin i kroimy na drobną kostkę. Przekładamy do miski,
2. Szczypior myjemy i drobniutko kroimy, dodajemy do jajek. Mieszamy.
3. Dorzucamy jogurt i majonez oraz ser. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
4. Pastę rozsmarowujemy na ulubionym pieczywie i podajemy.
Smacznego!