Pasta jajeczna! Kto jej nie próbował. To mój przysmak z dzieciństwa. Przepis banalnie prosty, jeszcze z czasów podstawówki, tylko wtedy z samym serem, bez szczypioru. Teraz lubię do jajek i sera dodać kiełki, szczypior, lub awokado… wszystko pasuje i jest naprawdę dobre :).

Kamila

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 10 dkg sera żółtego (np. cheddar)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • kilka kromek ulubionego pieczywa

Sposób przyrządzania:

1. Ugotowane jajka obieramy z łupin i kroimy na drobną kostkę. Przekładamy do miski,
2. Szczypior myjemy i drobniutko kroimy, dodajemy do jajek. Mieszamy.
3. Dorzucamy jogurt i majonez oraz ser. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
4. Pastę rozsmarowujemy na ulubionym pieczywie i podajemy.

Smacznego!