Pasta z bobu

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z bobu

Składniki:

  • 1/3 szkl słonecznika
  • 450 g ugotowanego bobu
  • 1/2 szkl pomidorów suszonych ze słoika
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku
  • papryka ostra do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
2. Ugotowany bób, ząbek czosnku, pomidory, olej, uprażony słonecznik oraz sok z limonki wrzucamy do wysokiego naczynia.
3. Wszystko miksujemy blenderem na gładka masę.
4. Doprawiamy solą i papryką do smaku.
5. Pastę można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku do 2 dni.