Czas przygotowania: 120 min.
Porcja dla: 5 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 szkl grzybów suszonych
- 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 szkl soczewicy czerwonej
- 1 średnia cebla
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 3 szkl wody do gotowania grzybów
- 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
- 2 łyżki oleju do pasztetu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- przyprawy (np. zioła prowansalskie, oregano, tymianek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka orzechów włoskich do przystrojenia
- olej do posmarowania po wierzchu
Sposób przyrządzania:
1. W rondelku gotujemy grzyby w 3,5 szklanki wody około 40 min.Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy 2 szklankami wywaru z grzybów. Gotujemy aż woda wyparuje, a soczewica będzie miękka.
3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem i też kroimy na drobne kawałki, grzyby kroimy na paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
4. Do miski wrzucamy kaszę gryczaną, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę z grzybami oraz resztę składników.
5. Całość miksujemy na jednolitą masę.
6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
7. Foremkę do pieczenia (keksówkę) wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy zmielonymi orzechami, przekładamy masę. Wierzch smarujemy olejem i dekorujemy kawałkami orzechów.
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 min.
9. Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu.