Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 – 3 główki młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 20 dkg jarmużu ( liście )
- garść suszonych grzybów i 1/2 szkl wody do grzybów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- kilka gałązek koperku
Sposób przyrządzania:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w paski lub kostkę wg. uznania.
2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej wraz z masłem, wrzucamy cebule i dusimy aż się zeszkli mieszając od czasu do czasu.
4. Dodajemy pokrojoną kapustę, sól, cukier , wlewamy 1/2 szklanki wody mieszamy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość.
5. Dodajemy liście jarmużu bez łodyżek, mieszam i dalej gotujemy na małym ogniu.
6. W rondelku gotujemy grzyby około 30 min. Kroimy w paski i dorzucamy do kapusty wraz z wywarem. Dalej gotujemy aż do miękkości.
7. Dodajemy sok z cytryny oraz drobno pokrojony koperek. Mieszamy. Kapusta gotowa !