Duszona młoda kapusta z jarmużem i grzybami

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Duszona młoda kapusta z jarmużem i grzybami

Składniki:

  • 2 – 3 główki młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg jarmużu ( liście )
  • garść suszonych grzybów i 1/2 szkl wody do grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w paski lub kostkę wg. uznania.
2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej wraz z masłem, wrzucamy cebule i dusimy aż się zeszkli mieszając od czasu do czasu.
4. Dodajemy pokrojoną kapustę, sól, cukier , wlewamy 1/2 szklanki wody mieszamy i gotujemy mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość.
5. Dodajemy liście jarmużu bez łodyżek, mieszam i dalej gotujemy na małym ogniu.
6. W rondelku gotujemy grzyby około 30 min. Kroimy w paski i dorzucamy do kapusty wraz z wywarem. Dalej gotujemy aż do miękkości.
7. Dodajemy sok z cytryny oraz drobno pokrojony koperek. Mieszamy. Kapusta gotowa !