Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- garść szpinaku
- 2 garści rukoli
- 1 awokado
- 6-7 truskawek
- 1/2 kalarepy
- 4 listki cykorii
- 1 ogórek
- garść dowolnych kiełków ( jarmużu, rzodkiewki, buraczków)
na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Wszystkie warzywa i owoce myjemy i obieramy.
2. Na dnie talerza układamy szpinak i rukolę, następnie pokrojone w plastry awokado, ogórka, cykorie pokrojoną w paski, kalarepkę i truskawki oraz kalarepę.
3. Całość delikatnie mieszamy.
4. Czosnek rozgniatamy przez praskę i mieszamy z resztą składników (najwygodniej w małym słoiczku).
6. Polewamy sałatkę gotowym sosem i posypujemy kiełkami :).