Project Description

Sałatka z truskawkami i awokado

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z truskawkami i awokado

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 2 garści rukoli
  • 1 awokado
  • 6-7 truskawek
  • 1/2 kalarepy
  • 4 listki cykorii
  • 1 ogórek
  • garść dowolnych kiełków ( jarmużu, rzodkiewki, buraczków)

na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Wszystkie warzywa i owoce myjemy i obieramy.
2. Na dnie talerza układamy szpinak i rukolę, następnie pokrojone w plastry awokado, ogórka, cykorie pokrojoną w paski, kalarepkę i truskawki oraz kalarepę.
3. Całość delikatnie mieszamy.
4. Czosnek rozgniatamy przez praskę i mieszamy z resztą składników (najwygodniej w małym słoiczku).
6. Polewamy sałatkę gotowym sosem i posypujemy kiełkami :).