Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Hummusy, wszelakie pasty do smarowania po prostu uwielbiamy ;) To świetny zamiennik masła ( na chleb) lub dodatek do surowych warzyw, a jaki zdrowy! Tym razem, zupełnie przez przypadek, z braku suszonych pomidorów, powstał przepis na hummus z kaparami, które są fajnym dodatkiem, słonawo-kwaskowym. Warto próbować nowych połączeń, bo często, powstają ciekawe smaki. I jakie DOBRE :D
Kamila i Marysia
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 2 łyżki tahiny
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty papryki ostrej
- sok z połowy limonki
- łyżka oliwy z oliwek
- posiekana natka pietruszki do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Z puszki z cieciorką odlewamy połowę wody, resztę zawartości wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy kapary, tahinę, czosnek, sól, paprykę oraz sok z limonki.
2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
3. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.
Podajemy z ulubionymi warzywami lub/i nachosami, chlebem.