Absolutnie dobre - Hummus z kaparami

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Hummus z kaparami

Hummusy, wszelakie pasty do smarowania po prostu uwielbiamy ;) To świetny zamiennik masła ( na chleb) lub dodatek do surowych warzyw, a jaki zdrowy! Tym razem, zupełnie przez przypadek, z braku suszonych pomidorów, powstał przepis na hummus z kaparami, które są fajnym dodatkiem, słonawo-kwaskowym. Warto próbować nowych połączeń, bo często, powstają ciekawe smaki. I jakie DOBRE :D

Kamila i Marysia

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400g)
  • 2 łyżki tahiny
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • sok z połowy limonki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Z puszki z cieciorką odlewamy połowę wody, resztę zawartości wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy kapary, tahinę, czosnek, sól, paprykę oraz sok z limonki.
2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
3. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pietruszką.

Podajemy z ulubionymi warzywami lub/i nachosami, chlebem.