Pasta z kalafiora

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 1 średni słoik

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry lub w proszku
  • ¼ łyżeczki chili
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Kalafior gotujemy na parze ok. 5-7 minut, tak, żeby wstępnie zmiękł.
2. W misce mieszamy olej z przyprawami.
3. Gdy kalafior się obgotuje i chwilę przestygnie, wrzucamy do miski i dokładnie smarujemy papką z przypraw.
3. Układamy kalafior na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 200ºC. Po upieczeniu musi dać się łatwo nabić na widelec.
4. Upieczonego kalafiora blendujemy. Doprawiamy solą do smaku.

Pastę najlepiej zostawić na noc żeby smaki się „przegryzły” :)