Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 1 średni słoik
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry lub w proszku
- ¼ łyżeczki chili
- 5 łyżek oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Kalafior gotujemy na parze ok. 5-7 minut, tak, żeby wstępnie zmiękł.
2. W misce mieszamy olej z przyprawami.
3. Gdy kalafior się obgotuje i chwilę przestygnie, wrzucamy do miski i dokładnie smarujemy papką z przypraw.
3. Układamy kalafior na wyłożonej papierem blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 200ºC. Po upieczeniu musi dać się łatwo nabić na widelec.
4. Upieczonego kalafiora blendujemy. Doprawiamy solą do smaku.
Pastę najlepiej zostawić na noc żeby smaki się „przegryzły” :)