Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 kapusty pak choi
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 papryka czerwona
- łyżeczka trawy cytrynowej
- 5 płatków alg morskich Kombu
- sok z 1/2 limonki
- 3 listki limonki kaffir
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 3 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- ugotowany makaron ryżowy
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę, cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchewkę w talarki.
2. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę oraz pokrojony por, imbir i trawę cytrynową. Smażymy kilka minut, uważając, żeby czosnek się nie spalił.
3. Zalewamy całość bulionem. Chwilę gotujemy.
4. Kapustę rozdzielamy na liście, każdy z osobna myjemy. Odkrawamy białą końcówkę. Duże liście wraz z białą częścią kroimy na paski, środki ( malutkie listki ) odkładamy na bok.
5. Do bulionu wrzucamy białe części kapusty, mieszamy, dodajemy sos sojowy, ostrygowy, płatki (rozdrobnione) wodorostów, sok z limonki.
6. Paprykę kroimy w paski i dorzucamy do zupy. Dalej gotujemy 10 min.
7. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Na gorącą patelnie wrzucamy resztę kapusty. Smażymy przez chwilę aż kapusta się skurczy, ale nie przysmaży.
8. Podsmażoną kapustę wrzucamy do zupy, delikatnie mieszamy, dodajemy listki limonki kaffir doprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy kolejne 10 min.
9. Na suchej patelni prażymy sezam.
10. Do miseczek nakładamy makaron ryżowy, zalewamy zupa i posypujemy sezamem.
Zupa gotowa!