Zupa brokułowa jest z nami od kiedy pojawił się na świecie nasz syn. Lubię do niej wracać… Kiedyś robiłam bardzo klasycznie: cebulę szkliłam wraz z czosnkiem, dodawałam włoszczyznę, bulion, gotowałam do miękkości, na koniec wrzucałam brokuła i całość miksowałam. To był jedyny sposób żeby mój syn zjadł większość warzyw ;). Teraz, w zależności od tego co jest w lodówce, przyrządzam różne jej warianty. Tutaj bardzo smaczna wersja na bazie mleka kokosowego :)
Kamila
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 mały por
- 1 marchewka
- nieduży kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 500 ml mleczka kokosowego
- 1,5 l bulionu warzywnego (u nas z obierek)
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
- sok z połowy limonki
- szczypta pieprzu czarnego
- kilka gałązek tymianku
- garść uprażonych płatków migdałowych do posypania
Sposób przyrządzania:
1. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż warzywa się zeszklą.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, seler oraz pietruszkę. Smażymy około 5 min.
3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 20 min. pod przykryciem.
4. Dodajemy mleko kokosowe, brokuła pokrojonego w cząstki, sok z limonki, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości brokuła, ok. 10 min.
5. Całość miksujemy na gładki krem.
6. Rozlewamy do miseczek, posypujemy prażonymi migdałami oraz gałązką tymianku.
Gotowe !