Zupa brokułowa jest z nami od kiedy pojawił się na świecie nasz syn. Lubię do niej wracać… Kiedyś robiłam bardzo klasycznie: cebulę szkliłam wraz z czosnkiem, dodawałam włoszczyznę, bulion, gotowałam do miękkości, na koniec wrzucałam brokuła i całość miksowałam. To był jedyny sposób żeby mój syn zjadł większość warzyw ;). Teraz, w zależności od tego co jest w lodówce, przyrządzam różne jej warianty. Tutaj bardzo smaczna wersja na bazie mleka kokosowego :)

Kamila

Zupa - krem z brokułów z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa – krem z brokułów z mlekiem kokosowym

 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • nieduży kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego (u nas z obierek)
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • kilka gałązek tymianku
  • garść uprażonych płatków migdałowych do posypania

Sposób przyrządzania:

1. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż warzywa się zeszklą.
2. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, seler oraz pietruszkę. Smażymy około 5 min.
3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 20 min. pod przykryciem.
4. Dodajemy mleko kokosowe, brokuła pokrojonego w cząstki, sok z limonki, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości brokuła, ok. 10 min.
5. Całość miksujemy na gładki krem.
6. Rozlewamy do miseczek, posypujemy prażonymi migdałami oraz gałązką tymianku.
Gotowe !