Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 średnich czerwonych papryk
- 1 cebula
- 1 średnia pietruszka korzeń
- 1 laska selera naciowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju do smarowania
- 1/2 łyżeczki tymianku, słodkiej papryki
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Paprykę myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 210°C.
Paprykę oraz czosnek w łupinach rozkładamy skórką do góry na blasze, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika na 30 min., aż skórka mocno się przypiecze.
3. Po tym czasie, paprykę przekładamy, od razu do pojemnika żaroodpornego z pokrywką. Robimy tak po to, żeby potem skórka ładnie się obierała. Trzymamy do wystygnięcia.
4. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dodajemy seler naciowy pokrojony w paski oraz pietruszkę. Dosypujemy przyprawy. Smażymy aż cebula się zeszkli, około 6 min, mieszając od czasu do czasu.
5. Wlewamy bulion, oraz rozdrobnione pomidory z puszki, mieszamy i dalej gotujemy.
6. Obieramy paprykę ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy upieczony czosnek obrany z łupin. Całość gotujemy pod przykryciem około 20 min.
7. Odstawiamy zupę na bok i blendujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy podać z kleksem śmietany i ulubionym pieczywem ;)