Czas przygotowania: 120 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
(proporcje na 40 pierogów)
na farsz:
- ½ kg kapusty kiszonej
- 4,5 szklanki wody
- 2 cebule
- garść grzybów suszonych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania pierogów:
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy małe wgłębienie i dodajemy jajko, masło i oliwę, oraz resztę składników.
Całość ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Formujemy kulę i kroimy na pół. Do pierogów na 4 osoby wystarczy nam pół kuli.
Resztę możemy zamrozić.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, np. od szklanki lub kubka o średnicy 7 cm.
4. Na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Składamy na pół z nadzieniem w środku.
5. Zlepiamy brzegi według uznania.
6. Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i dodajemy łyżkę soli. Wrzucamy porcję pierogów (ilość zależna od wielkości garnka) i gotujemy na małym ogniu od wypłynięcia jeszcze 3 min.
Sposób przyrządzania farszu:
1. W rondelku gotujemy osobno: grzyby w 2 szklankach wody oraz kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim około 40 min.
Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli.
3. Ugotowane grzyby bardzo drobno kroimy i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy około 10 min, dodajemy pieprz i sól.
4. Wystudzoną kapustę wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy przez moment, tak żeby kapusta była drobniutko pocięta.
5. Wrzucamy kapustę do grzybów, podlewamy resztą wody i smażymy aż składniki się połączą a płyn całkowicie się wchłonie.
Kapusta z grzybami powinna być zwarta.
6. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Podajemy z podsmażoną cebulką!