Czas przygotowania: 80 min.
Porcja: 20 rogalików
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 100 ml mleka
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
masa makowa:
- 1 szklanki maku mielonego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 2 ciastka biszkoptowe
Sposób przyrządzania:
1. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy 2 szczypty soli, 2 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy.
2. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
3. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
4. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową.
5. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mak oraz mleko, gotujemy.
6. Dodajemy bakalie, miód i pokruszone biszkopty. Smażymy, aż masa będzie zwarta (całkowicie odparowana ). Odstawiamy do wystygnięcia.
7. Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy je, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów.
8. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę masy makowej. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu i wyginamy w kształt półksiężyca.
9.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy migdałami.
10. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a ciastka odstawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
11. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru.