Ciasto cynamonowo - marchewkowe

Czas przygotowania: 90 min.

Porcja: 10 kawałków

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Ciasto cynamonowo – marchewkowe

Składniki:

  • 4 szklanki startej marchwi
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 małe jabłka
  • 5 jajek
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • szczypta soli
  • 3 garście orzechów włoskich

Sposób przyrządzania:

1. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy tak jak marchew.
2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera.
3. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
4. Partiami dodajemy startą marchew oraz jabłka i mieszamy.
5. Następnie wsypujemy cynamon, goździki i proszek do pieczenia oraz zmielone płatki owsiane. Delikatnie mieszamy.
6. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy.
7. Orzechy włoskie rozdrabniamy, prażymy na suchej patelni. Wystudzone dodajemy do masy i mieszamy.
8. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia.
9. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy około 1 godziny.

Po wystudzeniu możemy polać lukrem z białej czekolady.