Czas przygotowania: 90 min.
Porcja: 10 kawałków
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 szklanki startej marchwi
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 małe jabłka
- 5 jajek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych
- szczypta soli
- 3 garście orzechów włoskich
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy tak jak marchew.
2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera.
3. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
4. Partiami dodajemy startą marchew oraz jabłka i mieszamy.
5. Następnie wsypujemy cynamon, goździki i proszek do pieczenia oraz zmielone płatki owsiane. Delikatnie mieszamy.
6. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy.
7. Orzechy włoskie rozdrabniamy, prażymy na suchej patelni. Wystudzone dodajemy do masy i mieszamy.
8. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia.
9. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy około 1 godziny.
Po wystudzeniu możemy polać lukrem z białej czekolady.