Absolutnie dobre - Ryż na mleku kokosowym z dynią i miodem

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 1 osoby

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Ryż na mleku kokosowym z dynią i miodem

Trudno nam się zdecydować, czy wrzucić to do zakładki desery czy śniadania! Choć dyskusje trwają, to żeby nie przedłużać damy tu i tu 😃, bo ryż na mleku kokosowym z dynią i miodem, jest cudownie słodki i sycący (no wprost stworzony na poprawę humoru comfort food), ale też zawiera wiele zdrowych mikroelementów, a nie same puste węglowodany. Owoce i warzywa w idealnych proporcjach na dobry i zdrowy początek dnia

☀️ Marysia i Kamila

Składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 200 g miąższu z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka prażonych orzechów (nerkowca, włoskich)

Sposób przyrządzania:

1. W rondelku gotujemy szklankę wody. Wsypujemy ryż, chwilę gotujemy. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy mleko, dorzucamy pokrojone w kostkę obrane ze skóry jabłko, mieszamy, do momentu aż ryż zgęstnieje i będzie miękki.
2. Odstawiamy z ognia, chwilę czekamy aż przestygnie. Do ciepłego dodajemy 1 łyżkę miodu oraz łyżkę rozgniecionej dyni i cynamon. Mieszamy.
3. Przekładamy do miseczki, na wierzch kładziemy resztę miąższu, dekorujemy ulubionymi orzechami i polewamy miodem.

Gotowe!