Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 1 osoby
Stopień trudności: Łatwe
Trudno nam się zdecydować, czy wrzucić to do zakładki desery czy śniadania! Choć dyskusje trwają, to żeby nie przedłużać damy tu i tu 😃, bo ryż na mleku kokosowym z dynią i miodem, jest cudownie słodki i sycący (no wprost stworzony na poprawę humoru comfort food), ale też zawiera wiele zdrowych mikroelementów, a nie same puste węglowodany. Owoce i warzywa w idealnych proporcjach na dobry i zdrowy początek dnia
☀️ Marysia i Kamila
Składniki:
- 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 200 g miąższu z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
- 1 małe kwaśne jabłko
- 2 łyżki miodu pomarańczowego Huzar
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka prażonych orzechów (nerkowca, włoskich)
Sposób przyrządzania:
1. W rondelku gotujemy szklankę wody. Wsypujemy ryż, chwilę gotujemy. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy mleko, dorzucamy pokrojone w kostkę obrane ze skóry jabłko, mieszamy, do momentu aż ryż zgęstnieje i będzie miękki.
2. Odstawiamy z ognia, chwilę czekamy aż przestygnie. Do ciepłego dodajemy 1 łyżkę miodu oraz łyżkę rozgniecionej dyni i cynamon. Mieszamy.
3. Przekładamy do miseczki, na wierzch kładziemy resztę miąższu, dekorujemy ulubionymi orzechami i polewamy miodem.
Gotowe!