Migdałowe kuleczki

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja: 15 kulek

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Migdałowe kuleczki

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 5 łyżeczek miodu (u nas rzepakowy Huzar) lub mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 łyżki oleju kokosowego

do dekoracji pralinek:

  • ok. 4 łyżki rozdrobnionych pistacji
  • ok. 4 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
  • kakao
  • papierowe papilotki

Sposób przyrządzania:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki.
2. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy masę rękoma.
3. Formujemy niewielkie kulki.
4. Dzielimy pralinki na 3 części. Jedną grupę obtaczamy w pistacjach, drugą – w orzechach włoskich, a trzecią – w kakao.
5. Wstawiamy kulki do lodówki, żeby stężały.
6. Wkładamy pralinki w papilotki.

Można podawać jako deser, lub mały, słodki prezencik 😉