Czas przygotowania: 30 min.
Porcja: 15 kulek
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 5 łyżeczek miodu (u nas rzepakowy Huzar) lub mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki oleju kokosowego
do dekoracji pralinek:
- ok. 4 łyżki rozdrobnionych pistacji
- ok. 4 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
- kakao
- papierowe papilotki
Sposób przyrządzania:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki.
2. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy masę rękoma.
3. Formujemy niewielkie kulki.
4. Dzielimy pralinki na 3 części. Jedną grupę obtaczamy w pistacjach, drugą – w orzechach włoskich, a trzecią – w kakao.
5. Wstawiamy kulki do lodówki, żeby stężały.
6. Wkładamy pralinki w papilotki.
Można podawać jako deser, lub mały, słodki prezencik ;)