Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 10 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2-3 średnie ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 3-4 łyżki pokrojonego selera konserwowego
- biała cześć niewielkiego pora
- 2-3 jajka na twardo
- 3 ogórki kiszone
- 1/2 kwaśnego jabłka, najlepiej szara reneta
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Szorujemy ziemniaki i marchew, ale nie obieramy :)
2. Wkładamy całe do garnka i zalewamy zimna wodą.
3. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po czym zostawiamy do ostudzenia. Gotujemy do miękkości (czyli około 30 – 40 minut), ale należy uważać, żeby były raczej al dente niż rozgotowane.
4. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po czym zostawiamy do ostudzenia.
5. Warzywa wyciągamy z wody, dajemy im nieco wystygnąć i obieramy ze skórek. Z ciepłych lepiej schodzi.
6. Kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do większej miski.
7. Jajka też kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników w misce.
8. Wylewamy groszek na sitko i zostawiamy na chwilę, żeby się dobrze odsączył.
9. Ogórki kiszone i jabłko obieramy i tez kroimy w kosteczkę.
10. Białą cześć pora przekrajamy na pół, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy drobno w poprzek.
11. Wsypujemy groszek, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Taką „suchą” sałatkę najlepiej się przechowuje.
12. Majonez najlepiej dodać niedługo przed podaniem. Gotową sałatkę jarzynową przekładamy do salaterki i dekorujemy wedle uznania.
Gotowe! :)