Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 świeży filet z łososia lub inny, ulubiony rodzaj ryby około 250g
- 1 duża marchew
- 1/2 małego pora (tylko biała część) (można też użyć cebuli, ale to juz nie to samo ;-)
- 3-4 łyżki tartego ostrego sera, np. cheddar albo parmezan
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- opcjonalnie szczypta ostrej papryki w proszku
Sposób przyrządzania:
1. Obieramy ziemniaki i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, albo na parze (tak jak ja) i solimy potem.
2. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, a potem ser.
3. Siekamy drobno pora.
4. Kroimy rybę na kostkę o wymiarach mniej-więcej 2 x 2 cm.
5. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
6. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy marchew, pora, łososia i ser.
7. Solimy, dodajemy pieprzu i papryki w proszku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki, żeby rozłożyły się równomiernie na dnie naczynia.
8. Miękkie ziemniaki odcedzamy, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i odrobinę gałki muszkatołowej i ubijamy na gładkie pure.
9. Ziemniaczane pure układamy na wierzchu zapiekanki i wygładzamy powierzchnię łyżką.
10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 – 40 minut. Pieczemy do momentu kiedy powierzchnia zapiekanki będzie spieczona na złoto.
Gotowe! :)