Absolutnie dobre - Fish pie czyli zapiekanka warzywno - rybna

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Fish pie czyli zapiekanka warzywno – rybna

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 świeży filet z łososia lub inny, ulubiony rodzaj ryby około 250g
  • 1 duża marchew
  • 1/2 małego pora (tylko biała część) (można też użyć cebuli, ale to juz nie to samo ;-)
  • 3-4 łyżki tartego ostrego sera, np. cheddar albo parmezan
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • opcjonalnie szczypta ostrej papryki w proszku

Sposób przyrządzania:

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie, albo na parze (tak jak ja) i solimy potem.
2. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, a potem ser.
3. Siekamy drobno pora.
4. Kroimy rybę na kostkę o wymiarach mniej-więcej 2 x 2 cm.
5. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
6. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy marchew, pora, łososia i ser.
7. Solimy, dodajemy pieprzu i papryki w proszku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki, żeby rozłożyły się równomiernie na dnie naczynia.
8. Miękkie ziemniaki odcedzamy, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i odrobinę gałki muszkatołowej i ubijamy na gładkie pure.
9. Ziemniaczane pure układamy na wierzchu zapiekanki i wygładzamy powierzchnię łyżką.
10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 – 40 minut. Pieczemy do momentu kiedy powierzchnia zapiekanki będzie spieczona na złoto.

Gotowe! :)