Absolutnie dobre - Surówka z kapusty kiszonej z marchewką

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 małe jabłko lub 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Jeżeli kapusta ma dużo soku to delikatnie ja wyciskamy, a jak ktoś lubi to może ją pokroić na mniejsze kawałki.
2. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
3. Cebulę kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do miski wraz z kapustą, marchewką i jabłkiem.
4. Dodajemy natkę pietruszki, polewamy olejem, przyprawiamy pieprzem. Mieszamy.

Gotowe!
Najlepiej smakuje jak chwilę postoi przed podaniem 😉