
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 małe jabłko lub 1 łyżeczka cukru
- 1 mała marchewka
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Jeżeli kapusta ma dużo soku to delikatnie ja wyciskamy, a jak ktoś lubi to może ją pokroić na mniejsze kawałki.
2. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
3. Cebulę kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do miski wraz z kapustą, marchewką i jabłkiem.
4. Dodajemy natkę pietruszki, polewamy olejem, przyprawiamy pieprzem. Mieszamy.
Gotowe!
Najlepiej smakuje jak chwilę postoi przed podaniem ;)