Czas przygotowania: 8 h + 90 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/2 kg fasoli „Piękny Jaś”
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1/2 l wody
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach
- sól
- czarny pieprz mielony
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przyrządzania:
1. Fasolę moczymy na noc w wodzie. Następnego dnia wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 60 minut, do miękkości.
2. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy tymianek i chili. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Dodajemy paprykę pokrojoną w kawałki. Chwilę wszystko smażymy.
4. Dodajemy pomidory z puszki oraz wodę. Całość dusimy około 10 minut.
5. Dodajemy fasolę, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy. Gotujemy kolejne 10 – 15 minut.
6. Gulasz gotowy do podania zaraz po zrobieniu lub na zimno :)
Smacznego!