Absolutnie dobre - Wegetariański gulasz z fasoli z papryką i pomidorami

Czas przygotowania: 8 h + 90 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Wegetariański gulasz z fasoli z papryką i pomidorami

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli „Piękny Jaś”
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzania:

1. Fasolę moczymy na noc w wodzie. Następnego dnia wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 60 minut, do miękkości.
2. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy tymianek i chili. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Dodajemy paprykę pokrojoną w kawałki. Chwilę wszystko smażymy.
4. Dodajemy pomidory z puszki oraz wodę. Całość dusimy około 10 minut.
5. Dodajemy fasolę, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy. Gotujemy kolejne 10 – 15 minut.
6. Gulasz gotowy do podania zaraz po zrobieniu lub na zimno :)

Smacznego!