Absolutnie dobre - Łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki:

  • 250 g makaronu łazanki
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 600 g kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przyrządzania:

1. Grzyby myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 45 minut.
Odstawiamy i czekamy aż wystygną.
2. Kapustę przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy płyn.
Przekładamy na deskę i kroimy na drobniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzewamy olej, kroimy cebulę w kostkę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kapustę oraz przyprawy: kminek, liść laurowy, ziele angielskie oraz cukier. Smażymy, mieszając od czasu do czasu około 2 minut.
4. Ugotowane grzyby kroimy na kawałki i dodajemy do kapusty. Dolewamy również wodę z grzybów. Całość mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem około 20 min od czasu do czasu mieszając.
5. W międzyczasie gotujemy makaron Łazanki wg opisu na opakowaniu.
6. Do ugotowanej kapusty dodajemy odcedzony makaron i mieszamy.

Smacznego ;)