Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g makaronu łazanki
- 2 garście suszonych grzybów
- 600 g kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody
Sposób przyrządzania:
1. Grzyby myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 45 minut.
Odstawiamy i czekamy aż wystygną.
2. Kapustę przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy płyn.
Przekładamy na deskę i kroimy na drobniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzewamy olej, kroimy cebulę w kostkę, smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kapustę oraz przyprawy: kminek, liść laurowy, ziele angielskie oraz cukier. Smażymy, mieszając od czasu do czasu około 2 minut.
4. Ugotowane grzyby kroimy na kawałki i dodajemy do kapusty. Dolewamy również wodę z grzybów. Całość mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pod przykryciem około 20 min od czasu do czasu mieszając.
5. W międzyczasie gotujemy makaron Łazanki wg opisu na opakowaniu.
6. Do ugotowanej kapusty dodajemy odcedzony makaron i mieszamy.
Smacznego ;)