Groszek cukrowy to jedno z ulubionych warzyw mojego syna. Może dlatego, że jest słodki, jędrny i można jeść całe strączki zarówno na ciepło jak i na surowo. Po za tym jest niskokaloryczny, ma duże ilości białka, bogaty w witaminy z grupy B oraz A, E i K. Posiada też duże ilości witaminy C. Same zalety! I kolor. Soczysta zieleń działa pozytywnie, a w domieszce z innymi warzywami komponuje się wyśmienicie nie tylko wizualnie lecz również smakowo :). Ja robię go w zestawieniu z marchewką (to takie wiosenne połączenie), oraz dużą ilością czosnku.
Szybkie, proste danie dla każdego!

Kamila

Penne z groszkiem cukrowym i marchewką

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Penne z groszkiem cukrowym i marchewką

 

Składniki:

  • 400g makaronu penne
  • 250g groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty ostrej papryczki
  • parmezan do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.Cebulę kroimy na małe kawałki, czosnek w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy około 5 min. Dodajemy papryczkę oraz sól, mieszamy.
2. Marchewkę kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli. Smażymy kolejne 5 min. od czasu do czasu mieszając.
3. Groszek kroimy na połówki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy, dolewamy wodę i dalej smażymy kolejne 20 min.
4. W międzyczasie gotujemy penne al dente.
5. Po ugotowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw, mieszamy, chwilę smażymy.
6. Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.