Groszek cukrowy to jedno z ulubionych warzyw mojego syna. Może dlatego, że jest słodki, jędrny i można jeść całe strączki zarówno na ciepło jak i na surowo. Po za tym jest niskokaloryczny, ma duże ilości białka, bogaty w witaminy z grupy B oraz A, E i K. Posiada też duże ilości witaminy C. Same zalety! I kolor. Soczysta zieleń działa pozytywnie, a w domieszce z innymi warzywami komponuje się wyśmienicie nie tylko wizualnie lecz również smakowo :). Ja robię go w zestawieniu z marchewką (to takie wiosenne połączenie), oraz dużą ilością czosnku.
Szybkie, proste danie dla każdego!
Kamila

Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Penne z groszkiem cukrowym i marchewką
Penne z groszkiem cukrowym i marchewką
Składniki:
- 400g makaronu penne
- 250g groszku cukrowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty ostrej papryczki
- parmezan do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.Cebulę kroimy na małe kawałki, czosnek w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy około 5 min. Dodajemy papryczkę oraz sól, mieszamy.
2. Marchewkę kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli. Smażymy kolejne 5 min. od czasu do czasu mieszając.
3. Groszek kroimy na połówki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy, dolewamy wodę i dalej smażymy kolejne 20 min.
4. W międzyczasie gotujemy penne al dente.
5. Po ugotowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw, mieszamy, chwilę smażymy.
6. Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.