Lubię tuńczyka, chociaż jakoś specjalnie często nie gości u mnie na stole. Oprócz tej sałatki lubię jeszcze taką z ryżem i ananasem, jest bardziej „treściwa”. Częściej ją robię. Czasami jednak mam ochotę na takie połączenie: tuńczyk z jajkiem na twardo lub z wody, nieco zieleniny, oliwki, cebula
i dobrze doprawiony sos :)
To sałatka, która z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub szybki obiad.
Kamila

Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Składniki:
- 2 jaka ugotowane na twardo
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średni ogórek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka listków bazylii lub melisy do przystrojenia
Na sos:
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz wysypujemy mieszankę sałat, dorzucamy pokrojoną paprykę, plastry ogórka i cebulę.
2. Wyciągamy tuńczyka z puszki, odsączamy sos i w częściach dodajemy do sałatki. Lekko mieszamy składniki.
3. Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i kładziemy na wierzch.
4. Przygotowujemy sos.
5. Mieszamy wszystkie składniki.