Lubię tuńczyka, chociaż jakoś specjalnie często nie gości u mnie na stole. Oprócz tej sałatki lubię jeszcze taką z ryżem i ananasem, jest bardziej „treściwa”. Częściej ją robię. Czasami jednak mam ochotę na takie połączenie: tuńczyk z jajkiem na twardo lub z wody, nieco zieleniny, oliwki, cebula
i dobrze doprawiony sos :)
To sałatka, która z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub szybki obiad.

Kamila

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • 2 jaka ugotowane na twardo
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średni ogórek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka listków bazylii lub melisy do przystrojenia

Na sos:

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz wysypujemy mieszankę sałat, dorzucamy pokrojoną paprykę, plastry ogórka i cebulę.
2. Wyciągamy tuńczyka z puszki, odsączamy sos i w częściach dodajemy do sałatki. Lekko mieszamy składniki.
3. Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i kładziemy na wierzch.
4. Przygotowujemy sos.
5. Mieszamy wszystkie składniki.