Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Tak ;) To kolejny już przepis na sałatkę ziemniaczaną. Zawsze, gdy zaczynają się młode ziemniaki, to wygrzebujemy te najmniejsze, żeby zrobić z nich sałatkę. Po pierwsze, ładnie się prezentują, bo są zwarte i nie rozpadają się przy mieszaniu, a po drugie, sam ziemniak jest bardziej wyczuwalny w smaku ;). Polecam na upały, do grilla lub samą, bo zimne ziemniaki to samo zdrowie. Pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi, a nawet pomagają w profilaktyce raka jelita grubego!
Kamila
Składniki:
- 30 dkg ugotowanych w łupinach młodych ziemniaków
- 2 łyżki kaparów
- 2 ogórki gruntowe, lub jeden szklarniowy
- 250 g kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 szczypty soli
Na sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki obieramy ze skóry i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, kapary, pokrojone ogórki, sól oraz koperek. Mieszamy.
2. Przygotowujemy sos, przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy resztę składników. Mieszamy.
4. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy. Dodajemy pieprz.
Sałatka gotowa! ♥