Absolutnie dobre - Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i kukurydzą

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i kukurydzą

Tak ;) To kolejny już przepis na sałatkę ziemniaczaną. Zawsze, gdy zaczynają się młode ziemniaki, to wygrzebujemy te najmniejsze, żeby zrobić z nich sałatkę. Po pierwsze, ładnie się prezentują, bo są zwarte i nie rozpadają się przy mieszaniu, a po drugie, sam ziemniak jest bardziej wyczuwalny w smaku ;). Polecam na upały, do grilla lub samą, bo zimne ziemniaki to samo zdrowie. Pozytywnie wpływają na poziom cukru we krwi, a nawet pomagają w profilaktyce raka jelita grubego!

Kamila

Składniki:

  • 30 dkg ugotowanych w łupinach młodych ziemniaków
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ogórki gruntowe, lub jeden szklarniowy
  • 250 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 szczypty soli

Na sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Ziemniaki obieramy ze skóry i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, kapary, pokrojone ogórki, sól oraz koperek. Mieszamy.
2. Przygotowujemy sos, przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy resztę składników. Mieszamy.
4. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy. Dodajemy pieprz.

Sałatka gotowa! ♥