Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Może ta sałatka nie prezentuje się spektakularnie, ale naprawdę jest dobra! Jest niezawodna, gdy nie bardzo chce mi się gotować, a akurat mam te składniki. Zazwyczaj je mam ;) Banalna do zrobienia, fajnie sprawdza się jako szybki obiad lub sałatka na imprezę. Najlepiej smakuje lekko schłodzona. Polecam!
Kamila
Składniki:
- 200 g białego ryżu parboiled (dwa woreczki)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (195 g puszka)
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 3 średnie kiszone ogórki
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz czarny
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzania:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut. Uważamy żeby się nie rozgotował. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Puszkę fasoli odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Wrzucamy do głębokiej miski. Ogórki kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z ananasem, dorzucamy do fasoli, lekko mieszamy.
3. Wystudzony, sypki ryż wrzucamy do miski i łączymy z innymi składnikami.
4. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy majonez, jogurt oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
Posypujemy natką i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Gotowe!