Absolutnie dobre - Makaron penne z sosem pomidorowym i papryką

Czas przygotowania: 35 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Makaron penne z sosem pomidorowym i papryką

Błyskawiczny sos pomidorowy z makaronem penne. Pysznie smakuje przez ilość przypraw. Często pojawia się na moim stole, gdy nie mam pomysłu na obiad, a puszka pomidorów czy passata zawsze jest w pogotowiu. Smacznego!

Kamila

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g startego parmezanu do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu.
2. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kawałki cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na duże kawałki. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut. Mieszamy.
4. Dolewamy passatę pomidorową, oraz pomidory z puszki, mieszamy. Gotujemy około 20 minut, aż papryka będzie miękka. Solimy do smaku.
5. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy około 2 minut.

Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Gotowe!