Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Błyskawiczny sos pomidorowy z makaronem penne. Pysznie smakuje przez ilość przypraw. Często pojawia się na moim stole, gdy nie mam pomysłu na obiad, a puszka pomidorów czy passata zawsze jest w pogotowiu. Smacznego!
Kamila
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 250 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g startego parmezanu do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu.
2. W rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kawałki cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na duże kawałki. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut. Mieszamy.
4. Dolewamy passatę pomidorową, oraz pomidory z puszki, mieszamy. Gotujemy około 20 minut, aż papryka będzie miękka. Solimy do smaku.
5. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy około 2 minut.
Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Gotowe!