Kiedy pierwszy raz spróbowałam hummusu jakoś specjalnie nie przypadł mi do gustu. Z czasem przekonałam się dlaczego: w oryginalnej wersji pasty z ciecierzycy jest sporo kuminu, za którym nie przepadam (no przynajmniej w dużej ilości). Jedyna rada – to spróbować zrobić to samemu. Od kiedy w sklepach można znaleźć cieciorkę w zalewie życie stało się o niebo prostsze, bo nie trzeba pamiętać dobę wcześniej o namaczaniu jej i gotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do malaksera, doprawić i jazda!
Hummus w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki cstał się klasykiem zawsze goszczącym na stole podczas przyjęć i przysmakiem do zajadania podczas serialowych wieczorów.
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 suszonych pomidorów
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki tahiny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- sok z połowy limonki
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
1. Z puszki z cieciorką odlewamy połowę wody, resztę zawartości wrzucamy do głębokiego naczynia, dodajemy pomidory, tahinę, czosnek sól oraz sok z limonki.
2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
3. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.
Podajemy z ulubionymi warzywami lub/i nachosami.