Kiedy pierwszy raz spróbowałam hummusu jakoś specjalnie nie przypadł mi do gustu. Z czasem przekonałam się dlaczego: w oryginalnej wersji pasty z ciecierzycy jest sporo kuminu, za którym nie przepadam (no przynajmniej w dużej ilości). Jedyna rada – to spróbować zrobić to samemu. Od kiedy w sklepach można znaleźć cieciorkę w zalewie życie stało się o niebo prostsze, bo nie trzeba pamiętać dobę wcześniej o namaczaniu jej i gotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do malaksera, doprawić i jazda!
Hummus w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki cstał się klasykiem zawsze goszczącym na stole podczas przyjęć i przysmakiem do zajadania podczas serialowych wieczorów.

Kamila

Humus z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Humus z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 suszonych pomidorów
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahiny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • sok z połowy limonki
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

1. Z puszki z cieciorką odlewamy połowę wody, resztę zawartości wrzucamy do głębokiego naczynia, dodajemy pomidory, tahinę, czosnek sól oraz sok z limonki.
2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
3. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.

Podajemy z ulubionymi warzywami lub/i nachosami.