Zaczynamy się zastanawiać czy nie zrobić oddzielnej zakładki na przepisy podpowiadające co zrobić ze starych bananów :-D
No jakoś zawsze tak wychodzi, że ze dwie sztuki zostają, nikt nie chce ich już jeść, a ich zmieniający się z dnia na dzień kolor staje się wyrzutem sumienia gospodarnej pani domu. Piekę wtedy przeważnie chlebek bananowy, ale ostatnio zachciało mi się czegoś nowego. W ruch poszły płatki owsiane, masło orzechowe i żeby całość nie była za mdła – garść żurawiny. W ten sposób powstała świetna, bo zdrowa i niedosładzana przekąska do kawy, szkoły czy po treningu!
Marysia
Czas przygotowania: 3 h
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 2 łyżki masła orzechowego bez soli
- 2 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
2. Żurawinę wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na około 30 min.
3. Wystudzone płatki przekładamy do blendera i rozdrabniamy.
4. Obrane banany, żurawinę oraz masło orzechowe i szczyptę soli, wrzucamy do blendera i blendujemy na gładki krem.
5. Do masy dokładamy płatki owsiane i całość mieszamy. Powinna powstać gęsta masa z której formujemy niewielkie kuleczki. (jeśli masa jest za rzadka, możemy dodać trochę płatków).
6. Uformowane kulki rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub na talerzu i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka) na około 2 godzin.