Zaczynamy się zastanawiać czy nie zrobić oddzielnej zakładki na przepisy podpowiadające co zrobić ze starych bananów :-D
No jakoś zawsze tak wychodzi, że ze dwie sztuki zostają, nikt nie chce ich już jeść, a ich zmieniający się z dnia na dzień kolor staje się wyrzutem sumienia gospodarnej pani domu. Piekę wtedy przeważnie chlebek bananowy, ale ostatnio zachciało mi się czegoś nowego. W ruch poszły płatki owsiane, masło orzechowe i żeby całość nie była za mdła – garść żurawiny. W ten sposób powstała świetna, bo zdrowa i niedosładzana przekąska do kawy, szkoły czy po treningu!

Marysia

Kuleczki z bananem i płatkami owsianymi

Czas przygotowania: 3 h

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kuleczki z bananem i płatkami owsianymi

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki masła orzechowego bez soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
2. Żurawinę wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na około 30 min.
3. Wystudzone płatki przekładamy do blendera i rozdrabniamy.
4. Obrane banany, żurawinę oraz masło orzechowe i szczyptę soli, wrzucamy do blendera i blendujemy na gładki krem.
5. Do masy dokładamy płatki owsiane i całość mieszamy. Powinna powstać gęsta masa z której formujemy niewielkie kuleczki. (jeśli masa jest za rzadka, możemy dodać trochę płatków).
6. Uformowane kulki rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub na talerzu i odstawiamy w chłodne miejsce (może być lodówka) na około 2 godzin.