Project Description

Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty i to mówi wszystko o jego smaku! To jakby spotęgowane świeże pestki słonecznika! Czy może być lepsza rekomendacja?
Warzywo jest łatwe do przygotowania, bo wystarczy je ugotować w osolonej wodzie, albo upiec. I ta ostatnia opcja najbardziej mi pasuje! Wystarczy potem dodać garść sałaty, świeżą gruszkę, sos i mamy bardzo pyszną i sycącą sałatkę.
My możemy to jeść w kółko. Lecz z umiarem 😉
Zawarta w słoneczniku bulwiastym inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie. Poza tym inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu.

Kamila

Sałatka z pieczonym topinamburem i gruszką

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z pieczonym topinamburem i gruszką

Składniki:

  • 3 garście mieszanki sałat
  • 200 g topinamburu
  • 1 gruszka
  • 1 średnia kalarepa

Na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

1. Bulwy topinamburu dokładnie myjemy i pokroić w cienkie plastry.
2. Nagrzewamy piekarnik do 210℃.
3. Topinambur przekładamy do miski, nacieramy oliwą oraz dodajemy ulubione zioła. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min., aż do uzyskania złotego koloru.
4. Na talerz wysypujemy mieszankę sałat, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę uprzednio skropioną sokiem z cytryny oraz pokrojoną kalarepę.
5. Upieczony topinambur studzimy i dorzucamy do sałatki. Lekko mieszamy.
6. Do miseczki wlewamy resztę oliwy, dodajemy składniki sosu (czosnek przeciśnięty przez praskę) i mieszamy.
7. Polewamy sałatkę sosem i podajemy 🙂