Absolutnie dobre - Sałatka ze szpinakiem i sosem serowym z pleśniowego sera

Czas przygotowania: 10 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka ze szpinakiem i sosem serowym z pleśniowego sera

Oto przepis na ekspresową sałatkę. Tak naprawdę, to najdłużej trwa robienie sosu, który i tak jest bardzo prosty ;). Gdy zostaje nam szpinak lub sałata, mamy jogurt, czosnek i trochę sera pleśniowego, to z tych kilku prostych składników możemy przygotować pyszną, pożywną sałatkę. Dodam, że ten sos można również stosować osobno, jako dip do pokrojonych, surowych warzyw.

Smakuje naprawdę pysznie! Polecam ;)

Kamila

Składniki:

  • 100 g szpinaku baby lub sałaty

na sos:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 120 g sera pleśniowego Lazur lub Rokpol
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzania:

1. Na talerzu rozkładamy szpinak lub sałatę.
2. Do wysokiego naczynia wrzucamy pokruszony ser, obrany czosnek oraz jogurt. Blendujemy do uzyskania jednolitej, gęstej masy, pozostawiając wyczuwalne grudki sera.
3. Szpinak polewamy sosem tuż przed podaniem. Delikatnie mieszamy.

Gotowe! ♥