To spaghetti jest mega łatwe i szybkie do zrobienia. Lubimy szpinak „w całości” i na surowo oraz taki lekko uduszony na oliwie z oliwek. Z dodatkiem pomidorków cherry, dużej ilości czosnku, makaron posypany parmezanem, smakuje wykwintnie pomimo takich prostych składników.
Polecam na wiosenny lub letni obiad z lampką białego wina.
Kamila
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200 g szpinaku
- 250 g pomidorków cherry
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pieprz czarny
- starty parmezan
- 250 g makaronu spaghetti
Sposób przyrządzania:
1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wyciśnięty czosnek i chwilę smażymy, uważając, żeby czosnek nie zbrązowiał.
2. Dorzucamy szpinak, podsmażamy, aż listki zwiędną.
3. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i dusimy kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, mieszamy.
4. W tzw. międzyczasie gotujemy makron.
5. Gdy szpinak ładnie połączy się z sosem i pomidorkami dodajemy ugotowany, ciepły makaron i mieszamy.
Rozkładamy na talerze i podajemy!