To spaghetti jest mega łatwe i szybkie do zrobienia. Lubimy szpinak „w całości” i na surowo oraz taki lekko uduszony na oliwie z oliwek. Z dodatkiem pomidorków cherry, dużej ilości czosnku, makaron posypany parmezanem, smakuje wykwintnie pomimo takich prostych składników.
Polecam na wiosenny lub letni obiad z lampką białego wina.

Kamila

Spaghetti ze szpinakiem i pomidorami cherry

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Spaghetti ze szpinakiem i pomidorami cherry

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 250 g pomidorków cherry
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • starty parmezan
  • 250 g makaronu spaghetti

Sposób przyrządzania:

1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wyciśnięty czosnek i chwilę smażymy, uważając, żeby czosnek nie zbrązowiał.
2. Dorzucamy szpinak, podsmażamy, aż listki zwiędną.
3. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół i dusimy kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, mieszamy.
4. W tzw. międzyczasie gotujemy makron.
5. Gdy szpinak ładnie połączy się z sosem i pomidorkami dodajemy ugotowany, ciepły makaron i mieszamy.

Rozkładamy na talerze i podajemy!