Żywo zielony kolor herbaty matcha zainspirował nas do wykorzystania jej do wypieku wielkanocnych babek drożdżowych. I musimy Wam powiedzieć, że to matcha w połączeniu ze skórką cytryny DAJE RADĘ! Zasmakuje nawet matchowym niedowiarkom. Babka ozdobiona białą czekoladą i jajeczkami będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

Marysia

Babka drożdżowa z matcha

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Babka drożdżowa z matcha

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki matcha

Do dekoracji:

  • biała czekolada
  • czekoladowe drażetki w kształcie jajka

Sposób przyrządzania:

1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę, żeby nie było gorące.
3. Do miski wkładamy wszystkie składniki: przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli, jajka, matcha, lekko podgrzane mleko, masło i i startą skórkę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy. To ciasto nie będzie elegancko odstawać od ręki jak tradycyjne drożdżowe, za sprawą matcha jest bardziej lepkie.
4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i znowu krótko zagniatamy.
5. Wkładamy ciasto do natłuszczonej masłem i posypanej mąką formy na babkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawiamy na nieco niższej półce niż połowa piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
7. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i drażetkami w kształcie jajka.

Smacznego!