Żywo zielony kolor herbaty matcha zainspirował nas do wykorzystania jej do wypieku wielkanocnych babek drożdżowych. I musimy Wam powiedzieć, że to matcha w połączeniu ze skórką cytryny DAJE RADĘ! Zasmakuje nawet matchowym niedowiarkom. Babka ozdobiona białą czekoladą i jajeczkami będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
Marysia
Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 100 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżki matcha
Do dekoracji:
- biała czekolada
- czekoladowe drażetki w kształcie jajka
Sposób przyrządzania:
1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę, żeby nie było gorące.
3. Do miski wkładamy wszystkie składniki: przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli, jajka, matcha, lekko podgrzane mleko, masło i i startą skórkę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy. To ciasto nie będzie elegancko odstawać od ręki jak tradycyjne drożdżowe, za sprawą matcha jest bardziej lepkie.
4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i znowu krótko zagniatamy.
5. Wkładamy ciasto do natłuszczonej masłem i posypanej mąką formy na babkę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawiamy na nieco niższej półce niż połowa piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
7. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i drażetkami w kształcie jajka.
Smacznego!