Jak tylko pojawiają się śliwki węgierki, to od razu powstaje myśl o placku ze śliwkami. A ponieważ ciągle mam wspomnienie pysznego placka babci, to co jakiś czas przywołuje te smaki. Prosty najlepszy, ja dodaję trochę zmielonych migdałów i cynamonu dla podkreślenia smaku ciasta. Połączenie kwaśnych śliwek z tym ciastem jest dla mnie idealne. Szybkie do zrobienia i zawsze się udaje. To taki mój przysmak na koniec lata.
Kamila
Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 15 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 230 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
nadzienie:
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przyrządzania:
1. Składniki na ciasto, mieszamy. Kolejno, do mąki dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem, jajka oraz cukier. Szybko zagniatamy, formujemy dwie równe kule i wkładamy do lodówki lub, żeby było szybciej do zamrażalnika na 30 min.
2. Śliwki myjemy i kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy pestki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika. Na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze o wymiarach: 30 cm na 21 cm, kleimy ciasto, na grubość około 1 cm. Oprószamy zmielonymi migdałami i układamy śliwki, jedna przy drugiej, środkami do góry. Posypujemy cynamonem.
5. Drugą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy na górze.
6. Pieczemy około 40 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!