Komosa ryżowa pojawia się dość często na naszym stole. Cieszę się, że wszyscy domownicy ją lubią, więc serwuję pod różną postacią, żeby się nie znudziła. A ta sałatka powstała bardzo spontanicznie, tak z potrzeby serca, bo i buraki lubimy ;)
Pomieszałam komosę i buraki, dorzuciłam trochę prażonego słonecznika, trochę fety i kiełków. Zalałam sosem i powstała pyszna, pożywna sałatka. Próbujcie!
Kamila
Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 upieczone buraki średniej wielkości
- pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 130g fety
- pół szklanki słonecznika prażonego
- garść kiełków rzodkiewki lub rzeżuchy
na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- szczypta łyżeczki soli
- łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzania:
1. Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. (ok. 10 min. ). Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
2. Do miseczek wrzucamy pokrojone buraki, wsypujemy komosę, słonecznik oraz kiełki. Delikatnie mieszamy.
3. Dorzucamy pokruszony ser.
4. W kubku przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy warzywa i delikatnie mieszamy całość.
Sałatka gotowa do spożycia.
Smacznego!