Najbardziej lubimy deserki, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Które są owszem słodkie, ale jednak składają się ze zdrowych, pełnowartościowych składników. W tę wąską kategorię wpisuje się jagodowy budyń z kaszy jaglanej gotowanej na mleku kokosowym. Jest sycący, ale dostarczy też niezbędnych do pracy mózgu węglowodanów. Może zatem stanowić nawet drugie śniadanie czy szybki lunch. Ciekawostka: według medycyny chińskiej, kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające, wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Może to nie tyle deserek co lek na na całe zło? ;-)

Marysia

Deser z kaszy jaglanej na mleku kokosowym

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Deser z kaszy jaglanej na mleku kokosowym

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej lub płatków
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich
  • listki mięty lub melisy do przystrojenia

Sposób przyrządzania:

1. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego (najlepiej z kartonu). Gotujemy, aż zgęstnieje.
2. Dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy, aż powstanie kleista masa. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do wystudzonej masy dodajemy miód i mieszamy. Kleik dzielimy na pół i jedną część wrzucamy do kielicha blendera.
4. Miksujemy na gładką masę. Do drugiej części dorzucamy 2 łyżki jagód i również miksujemy.
5. Do przygotowanych salaterek wkładamy pół białej masy i pół jagodowej. Przystrajamy borówkami i listkami mięty lub melisy.

Możemy spożywać od razu albo wstawić do lodówki na 30 min. :)